Intervju med Øystein Bache

56 år gamle Øystein Bache har jobbet i NRK i en årrekke. Han har hatt mange artige roller opp gjennom årenes løp, og latteren er sjelden langt unna når denne mannen er på TV.

  

Hvordan er det å ha tatt over jobben til legenden Roald Øyen sammen med Rune Gokstad i "Julenøtter" og "Påskenøtter" på NRK?

Både "Julenøtter" og "Påskenøtter" har i mange år vært noen av de mest sette programmene til NRK, så å overta de fra en så markant person som Roald Øyen fylte oss nok med en god porsjon ærefrykt.  Vi innså imidlertid raskt at vi ikke behøvde å forandre for mye på konseptet eller "finne opp hjulet på nytt". En liten dose humor og selvironi er det vi har tilført programmene, og etter å ha laget dem i seks år nå ser det ut til at "nøttene" fortsatt er slitesterke på NRK.

 

Hva har vært dine største oppturer og nedturer i livet?

Det er svært lite som slår det å få barn, og jo eldre jeg blir så opplever jeg stadig nye ting som kan måles opp mot det.  Foreløpig har jeg ikke hatt noen større oppturer enn nettopp det å stifte egen familie, og når det kommer til nedturene tror jeg at jeg er utstyrt med selektiv hukommelse.  Kan ikke huske sist jeg tenkte "Oi! Dette var en skikkelig nedtur." Jeg gjorde riktignok et bomkjøp med en dieselbil for noen år siden, men kan ikke si det har preget humøret eller livet ellers. Nå kjører jeg forøvrig ladbar hybrid og er strålende fornøyd med det.

 

Hvilke hobbyer og fritidsinteresser har du?

Jeg er så utrolig heldig at jeg har hobbyen min som jobb, eller omvendt. Uansett gleder jeg meg til å reise til NRK hver eneste dag og teller aldri hvor mange timer det er igjen av arbeidsdagen. Når det kommer til fritidsinteresser kan jeg ikke skryte på meg så mye dessverre. Jeg liker å plukke sopp om høsten, skrur fra hverandre alt jeg tror jeg kan reparere og er glad i å være på sjøen. Det blir ikke så mye tid til noen av delene.

 

Har du en morsom tabbe eller to under TV-sending du har lyst til å fortelle om?

Det er langt mellom de store katastrofene, heldigvis.  Men jeg husker en litt pinlig episode fra den tiden jeg hadde Frokost-TV sammen med Eli Rygg. Jeg skulle rapportere direkte fra byggearbeidene av Oslo Spektrum, og hang i en kurv fra en byggekran og veivet med armene og fortalte i det vide og brede om byens nye storsal. Innslaget hadde nok blitt bedre hvis jeg hadde koblet til mikrofonen så seerne hørte hva jeg sa, men det ble heldigvis fort glemt. Helt til nå da jeg rippet opp i det selv så klart.

 

Hva driver du med nå om dagen? Er det noen nye og spennende prosjekter på gang som du kan røpe noe om?

 I disse dager forbereder Rune og jeg en ny reise med "Team Bachstad", og denne gangen skal vi reise med båt.  Turen går til St. Petersburg og derfra på elvene gjennom Russland, Hviterussland og Ukraina.  Vi reiser i vikingenes fotspor og håper å treffe mange spennende mennesker langs den gamle vannveien til Svartehavet. Foreløpig har vi bare skaffet oss en båt som jeg skal hente i Hamina i Finland denne uken. Den blir liggende i Helsingfors i sommer og så setter vi av sted derfra i slutten av august.

 

Hadde du noen forbilder som barn?

Jeg så veldig opp til foreldrene mine husker jeg, ikke minst fordi de var flinke til å lære meg å vise gjensidig respekt for andre mennesker.  Musikalsk hadde jeg absolutt ingen forbilder, og måpte bare uforstående når venner fortalte om den siste platen de hadde kjøpt eller konserten de hadde vært på.  Jeg har aldri forstått hvorfor man blir "hekta" på en artist, men er ganske altetende når det gjelder musikk.  Jeg hører på det jeg liker og skrur over til NRK Alltid Nyheter når det kommer noe kjedelig. Er sikkert litt rar slik, men plager ingen andre med det.

 

Du har tidligere gitt ut flere flotte bøker. Er forfatterkarrieren over eller kan det komme nye utgivelser?

Forfatterkarriere er nok å ta litt hardt i, men jeg har stor glede av å skrive når det er tid og rom for det.  Det er det imidlertid nesten aldri, så enn så lenge leser jeg med desto større glede det andre har skrevet. Akkurat nå er det finske Arto Paasilinna det går i.

 

Hva er etter din oppfatning meningen med livet?

Å bli født, formere seg og så drøye livet lengst mulig før det en dag er over.  Det man bedriver innimellom dette kan jo også gi mening for enkelte, men i den store sammenhengen er vi vel knapt som en dråpe i havet å regne. 

 

Hvis du rent hypotetisk fikk starte livet helt på nytt, hva ville du gjort annerledes?

Oi, det var kanskje et veikryss jeg skulle gått til venstre i stedet for til høyre, eller en gang jeg skulle ventet akkurat tre minutter for å kjøpe riktig lottokupong, men utover det kan jeg ikke se at jeg ville gjort så mye annerledes. Jeg kjenner jo ikke resultatet av alternativene heller.

 

Har du en slags "guilty pleasure", altså noe du unner deg, men som gir deg dårlig samvittighet?

Jeg bytter litt for ofte ut kveldsturen før leggetid med et glass rødvin og en liten skål ostepop, men tenker som så at det er bedre å være lykkelig enn topptrent.  Det er først når skålen blir byttet ut med en stor bolle at den dårlige samvittighet banker på. Men jeg er god til å holde den på litt avstand.

 

Har du et råd eller to til dagens unge?

Ikke bestem deg for hva du skal bli for tidlig i livet.  Og hvis du ikke vet hva du skal gjøre når du er ferdig med skolen, så velg et år på folkehøgskole. Det gjorde ikke jeg, men det er jo så utrolig mange retninger livet kan ta etter et år med sosialisering og læring litt borte fra far og mor. 

 

Hva betyr familie og venner for deg?

Familie betyr alt, og nære venner nesten like mye. De er litt som et gammelt epletre som er der alltid, men som må stusses og pleies hvis det fortsatt skal bære frukter. Det var i overkant poetisk formulert merker jeg, så la oss si at det er mer som en gammel sykkellås da. En kodelås som kan stå i årevis uten at du rører den, men bare du kan kombinasjonen som åpner den. Nei forresten, jeg likte det med epletreet bedre.

 

Hva er dine største drømmer?

Mine største drømmer er at det skal gå bra med barna mine. At de skal få et langt og lykkelig liv, og at jeg skal få være med og oppleve deler av det.

 

Kan du fortelle tre morsomme ting om deg selv som ikke "offentligheten" er klar over?

Nei. Er det noe morsomt er det nok kjent allerede. Og hvis det ikke er kjent så er det antagelig en god grunn for det.

 

Hvis du fikk oppfylt ett eneste ønske, hva ville det blitt?

Akkurat nå må det være at det slutter å regne.  Det kommer 15 gjester på middag og jeg skal innvie min nye selvlagde vedfyrte pizzaovn, og litt av sjarmen forsvinner når pizzadeigen regner bort før jeg får den i ovnen. Er det plass til et lite ønske til kan jeg jo legge til fred på jord, men det er bare hvis det slutter å regne altså.

4 kommentarer

due

18.06.2017 kl.19:55

Jeg jobbet på Kantinen i NRK bygget i 2003 :)))))

Thomas Frydenberg

18.06.2017 kl.20:04

Ikke dårlig, sikkert en fin og hyggelig arbeidsplass vil jeg tro. Ønsker deg en fin kveld videre!

spisogspar

18.06.2017 kl.21:53

Så kjekt å lese :)) Ha en fin kveld!

Thomas Frydenberg

19.06.2017 kl.06:28

Koselig at det falt i smak. Ha en glimrende dag!

Skriv en ny kommentar

Thomas Frydenberg

Thomas Frydenberg

24, Sande i Vestfold

Kategorier

Arkiv

hits